Nikah Khitbah a .k .a . Nikah Gantung


Assalamualaikum..

oke ini entri iza yg kedua untuk hari ni..

korang nampak tajuk kat atas tu ? nampak ? bagus, bagus...

hari ni iza nak share satu ilmu yg baru je iza tahu.. korang taw x apa itu nikah khitbah ? nikah khitbah tu maksudnya nikah gantung.. khitbah tu kalau diikutkan adat melayu, bermaksud "bertunang".. mengikut adat melayu, kalau dah bertunang tu, bermaksud dah ''separuh kawin".. huihhh.. salah tu adat tuu.. selagi si lelaki belum berjabat tangan dengan tok kadi, jangan kata separuh, suku kawin pun belum lagi taw ! hah, ingat tu !

hmm.. sebelum ni iza fikir, nikah khitbah a.k.a nikah gantung tu bermaksud akad nikah dulu, kendurinya lain kali.. hah, gitu la pandangan iza sebelum ni.. tapi salah laaa... tadi iza dah search maksud senarnya apa..

korang nak taw ke ? nikah khitbah a.k.a nikah gantung tu bermaksud lelaki dan wanita berkawin tetapi si isteri masih di bawah tanggungan mak ayah.. paham tak ? oke,oke macam ni.. iza bagi contoh yee..

" Milah dan Leman bernikah khitbah.. Leman dah berjabat tangan dengan tok kadi dan sudah sah menjadi suami kepada Milah.. tetapi Milah masih di bawah tanggungan mak ayah Milah.. kalau Milah buat dosa, dosa Milah ayah Milah yang tanggung lagi.. Bukan si Leman yg dah sah jadi suami Milah tu.. Bila Milah tak cukup duit, tanggungajawab ayah Milah yg kena bagi duit kat Milah.. Milah dan Leman tak tinggal serumah.. mereka boleh jumpa atau dating sesuka hati mereka sebab mereka dah ada ikatan yg sah.. kiranya mereka ni macam pasangan couple yg lain la.. cuma yg bezanya hubungan mereka halal di sisi agama.. Leman boleh pegang tangan Milah.. Milah boleh kiss tangan Leman.. Leman boleh peluk Milah.. tak berdosa pun sebab hubungan mereka dah halal.. TAPI, bila Milah dan Leman dah tinggal serumah maka segala tanggungjawab ayah Milah sudah jatuh ke atas bahu si Leman.. Leman Bertanggungjawab memberi nafkah kepada Milah dan Leman jugalah yg akan tanggung dosa Milah.. ''

oke paham tak ? kiranya nikah khitbah ni tiket untuk bercouple secara halal la.. eh betul tak ayat iza ni ? rasa macam betul dah..

oke pada pasangan-pasangan couple di luar sana, mungkin anda boleh "bernikah khitbah" utk mengahalalkan hubungan couple anda tuuu.. termasuk la diri iza ni.. moga ALLAH permudahkan segalanya.. aminnn..

untuk lebih paham lagi, sila klik di sini ye NIKAH KHITBAH atau sini NIKAH KHITBAH

Thanks for reading !

5 pengkritik comel:

coklat susu said...

smacam citer vanilla coklat an :) sweet gitu..

iyka syafika said...

huhuhu...teringin lak nk kwen..hihihihi

p/s:dear..blh tak buangkan verificatio sebab senang utk komen..

Faizatun Zahidah said...

@coklat susu

hehe.. yuppss.. tp vanila coklat tu dah tgl serumah.. so tanggungjawab da jtuh dkt suami.. :)

Faizatun Zahidah said...

@iyka syafika

kawen laa.. :)
ops ! ade verification ke? huhu.. sory.. xtaw pulak..okei, sy buang..thanks 4 inform.. :)

adibbbb said...

nak kahwin :3

*gatal gila! baru 18 tahun =.= haha xD*